Čas, po který produkt udrží požadované teploty je udáván hodinách. Měří se doba, za kterou se změní teplota obsahu (pro testování je to voda nebo ledová tříšť) z výchozí do koncové hodnoty, přičemž teplota prostředí je 20°C, při po hrdlo zaplněné nádobě.
- HOT/Horké - symbol plamínku. Výchozí teplota 95°C, koncová teplota 60°C
- COLD/Studené – symbol vločky. Výchozí teplota 2°C, koncová teplota 10°C
- ICE/Led – symbol ledu. Výchozí teplota není stanovena, ale nádoba je naplněna ledovou třístí, koncová teplota je voda o teplotě 2°C
Prakticky, v běžném životě, je doba ovlivněna mnoha faktory.
Zejména jsou možné tyto:
- Okolní teplota - nemá zásadní vliv, ale pod bodem mrazu je doba pro horké cca o 10-20% nižší
- Náplň - je zásadní faktor a je potřeba plnit nádobu na 100% objemu
- Druh potraviny – je zásadní a je potřeba počítat s tím, že obecně tekutiny akumulují více energie. Potraviny, které obsahují zejména vzduch (rýže, těstoviny, zelenina a podobně) v termo nádobách vydrží podstatně kratší dobu, než je deklarováno (testováno s tekutinou, jako nejběžnějším obsahem)
- Teplota vloženého obsahu – je velmi zásadní a liší se i tím, zda došlo ke vložení ihned po uvaření nebo byl obsah pouze ohřát a vložen do nádoby
- Druh ohřevu před vložením - zásadní. Konvenční teplo je uchováno v nádobě mnohem déle než ohřev mikrovlnnou troubou. Nejvhodnější je vložit obsah ihned po uvaření
- Otevírání a zavírání - velmi zásadní, proto jsou uzávěry konstrukčně uzpůsobeny tak, aby nebylo potřeba otevírat úplně, ale jen tak, aby byl požadovaný obsah dostupný